Plajă 2020: modul în care COVID-19 schimbă turismul estival
Turismul este una dintre industriile lovite imediat de pandemia coronavirus (COVID-19), iar viitorul pe termen mediu si lung al sectorului turism rămâne plin de incertitudine.

Deoarece diferitelor forme de carantina sau distantare sociala, nu este clar cum va arăta sezonul estival si destinațiile de plajă.
În ciuda măsurilor restrictive, mulți albanezi s-au prezentat pe plaje în prima duminică a lunii mai. Zeci de cetățeni din Golem, Kavaja au fost văzuți relaxându-se pe malul mării și bucurându-se de vremea caldă.
Autoritățile albaneze au redactat un protocol care va fi pus în aplicare în sezonul estival, în lumina pandemiei.
Conform noului proiect de politică estivala al Ministerului Turismului și Ministerului Sănătății, care a fost trimis comunității de afaceri pentru consultare, firmele vor trebui să angajeze un coordonator anti-COVID-19 pentru a supraveghea măsurile de igienă a personalului și pentru a asigura dezinfectarea spațiilor. Personalul va trebui să poarte măști și mănuși în orice moment.
Lucrurile se vor schimba și pentru turistii care merg la plajă. Acestia vor trebui să fie supusi verificărilor și să semneze un formular care să declare dacă au sau nu simptome de coronavirus, observând în același timp orice contact pe care l-ar fi putut avea persoane infectate cu coronavirus în ultimele 14 zile. De asemenea, vor trebui să enumere orice locuri vizitate recent afectate de pandemie.
Măștile, mănușile și igienizatoarele de mână trebuie să fie puse la dispoziția turiștilor în orice moment.
Proiectul prevede, de asemenea, că umbrelele ar trebui să fie poziționate la cel puțin patru metri distanță și la 10 metri de litoral. Gardienii de coastă vor avea sarcina de a monitoriza distanța dintre turiști.
În zona de înot, șezlongurile și umbrele ar trebui să fie situate la doi metri, în timp ce distanța de trei metri trebuie respectată în timpul înotului.
În baruri și restaurante, o masă pentru patru ar trebui să aibă o suprafață de 10 m / mp pentru sine, iar clienții vor trebui să stea la un metru unul de altul.
Autoservirea nu va fi permisă iar clienții vor fi intampinati de personalul care poartă măști și mănuși.
Întreprinderile vor trebui să afișeze aceste noi reguli undeva vizibil publicului, atât în albaneză, cât și în engleză.
În ciuda noilor proceduri dificile, ministrul turismului și mediului, Bledi Klosi, și-a exprimat optimismul în ceea ce privește perspectivele de recuperare ale industriei locale.