Franța și Spania se pregatesc de redeschidere, in timp ce global cazurile de infectari trec peste 4 milioane
Numărul de cazuri de coronavirus la nivel mondial a ajuns la peste patru milioane, deoarece unele dintre cele mai afectate țări s-au pregătit duminică pentru a ridica restricțiile de blocare, în ciuda îngrijorărilor cu privire la un al doilea val de infecții.

Guvernele din întreaga lume încearcă să oprească răspândirea bolii, în timp ce cauta modalități de a calma presiunea asupra economiilor lor, care se confruntă cu o scădere istorică, cu milioane de angajati trimisi în șomaj.
Unele țări europene au menționat semne de progres si au spus că se justifica pașii prudenți către un sentiment de normalitate.
Sâmbătă, oficialii din Franța au spus că numărul de 80 de decese a fost cel mai scăzut de la începutul lunii aprilie, iar decesele la domiciliu au scăzut brusc, în timp ce națiunea se pregăteste să relaxeze restrictiile pentru mișcarea publică, impusa în urmă cu opt săptămâni.

Usurarea, care începe luni, a adus reacții mixte.
Oficialii francezi din domeniul sănătății au avertizat că „epidemia rămâne activă și evoluează”, iar distanțarea socială trebuie menținută chiar și pe măsură ce restricțiile sunt reduse.
În Spania, aproximativ jumătate din populație va putea iesi de luni insa cu restrictii si limitari de socializare. Restaurantele vor putea oferi unele servicii în aer liber, deoarece țara începe o tranziție pe etape, care va dura până în iunie.
Autoritățile au exclus Madrid și Barcelona – două puncte COVID-19 – din prima fază.
Belgia reduce, de asemenea, unele restricții luni, iar în unele părți ale Germaniei, barurile și restaurantele s-au redeschis sâmbătă, cu reguli suplimentare.
În general, situația din Europa este încă departe de normal.
Se pare că Marea Britanie intenționează să anunțe duminică că toți turistii vor intra in carantină obligatorie de două săptămâni, iar Uniunea Europeană a avertizat împotriva deschiderii de frontiere pentru călătorii din afara blocului comunitar.
În toată Europa, comemorările care au marcat 75 de ani de la predarea Germaniei naziste au fost anulate sau amanate.

Și alegerile poloneze de duminică vor intra in cărțile de istorie, deoarece secțiile de votare rămân închise, iar prezența la vot se va reduce la zero, din cauza unei crize politice declanșate de pandemie – scrutinul prezidențial nu este nici amânat, nici anulat, deoarece guvernul și opoziția nu au putut să cadă deacord asupra unei soluții constituționale și sigure.
Capitala Coreei de Sud, Seul, a închis toate barurile și cluburile sâmbătă, după ce o explozie de cazuri a aparut într-unul dintre cele mai aglomerate cartiere din oraș.
Chiar dacă țara a ușurat restricțiile, oficialii au avertizat împotriva neglijenței după noul val de infecții, subliniind provocarea de a conține răspândirea bolii mortale în timp ce urmăresc o renaștere economică.
Cifrele economice globale indică cea mai acută încetinire din aproape un secol, cu afaceri obligate să închidă si liderii din întreaga lume luptand pentru a găsi o cale de ieșire.
În Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de decese din lume, președintele Donald Trump s-a confruntat cu critici puternice din partea predecesorului său, Barack Obama, care a spus că gestionarea de către Trump a crizei a fost un „dezastru haotic absolut”.
Statele Unite au pierdut în aprilie un număr fără precedent de 20,5 milioane de locuri de muncă, ceea ce a determinat o rata a șomajului la 14,7% – cel mai înalt nivel de la Marea Recesiune.
Experții în domeniul sănătății au avertizat că, în timp ce creșterea cazurilor poate încetini în unele țări europene și asiatice, alte țări – multe dintre ele sărace – sunt doar în primele faze ale focarelor lor.