PSD crește constant, PRO România scade, PNL se menține

Starea politică – Sondaj național – Perioada celui mai recent sondaj 19 – 25 iunie 2020 – Metoda culegerii datelor: CATI


Cea mai recentă analiză „Starea națiunii” publicată de Sociopol, arată că toate formațiunile politice care s-au afirmat în ultimii ani prin lupta împotriva PSD cunosc acum reversul medaliei: PNL, PMP, USR și PLUS coboară cu viteză de la înălțimea la care au ajuns la europarlamentare și prezidențiale.

Inevitabil, virajul este în favoarea PSD, care va capitaliza fiecare pas greșit al celor care sunt la guvernare sau în preajma puterii. Vizibilă de la sfârșitul anului trecut, tendința e confirmată acum și de statistici.

Interesant de remarcat, dacă tabăra „de dreapta” e fragmentată în mai multe partide politice co-dependente, stânga e dominată azi de PSD, la fel de mult ca în urmă cu 2 ani, înainte de apariția PRO România. Cu infrastructură mult prea mică pentru ceea ce are nevoie ca să se afirme ca voce puternică de stânga, partidul înființat de Victor Ponta a reușit să ajungă la un maxim de 11-12%, urcat însă și el de valul anti-PSD. Fără acesta, încet-încet procentele PRO România vor scădea – trend la rândul său confirmat de sondaje, care arată o stagnare a formațiunii politice.

Practic singurul partid care câștigă în această perioadă, PSD va da din nou ora exactă în politica românească. Când, rămâne de văzut. Cert e că acum timpul curge în favoarea sa.