PNL prezinta pe reteaua de socializare Facebook lista cu lucrurile pe care acestia vor sa le indeplineasca cu banii primiti de la Uniunea Europeana

Partidul National Liberal prezinta intr-o postare pe Facebook ce isi propun sa indeplineasca cu cei 80 miliarde de euro primiti de la Uniunea Europeana, pentru a reabilita economia Romaniei.
„Un miliard de euro sub formă de granturi nerambursabile este pachetul de ajutor pentru IMM-uri. Acest pachet vine ca o gură de oxigen pentru antreprenorii din România și a fost împărțit în trei proiecte, adoptate deja în primă lectură. Ne propunem ca în ședința de Guvern de vineri, 31 iulie, cele trei ordonanțe de urgență să fie adoptate.
Miliardul de euro va fi împărțit astfel:
– 550 de milioane de euro – granturi pentru investiții (până în 200.000 de euro fiecare grant)
– 350 de milioane de euro – granturi pentru repornire (până în 200.000 de euro pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, HORECA, transport auto, industria de evenimente)
– 100 de milioane de euro – granturi pentru microîntreprinderile fără angajați (granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este și acționarul companiei și care nu a beneficiat de nici un ajutor în această perioadă)
Pentru creșterea competitivității microîntreprinderilor, Guvernul a aprobat deja prin memorandum supracontractarea proiectelor de investiții din lista de rezervă din Programul Operațional Regional – Axa 2.1. Bugetul alocat este de 247 de milioane de euro, iar granturile sunt cuprinse între 50.000 de euro și până în 200.000 de euro.
De asemenea, pentru creșterea competitivității IMM-urilor, Guvernul a aprobat deja prin memorandum alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional Axa 2.2 cu un buget total de 450 de milioane de euro.
Totodată, pentru finanțarea investițiilor mari, între 1,5 milioane de euro și 6 milioane de euro, Guvernul a aprobat prin memorandum granturi în valoare de 550 de milioane de euro. Investițiile sunt prioritatea zero a Cabinetului PNL și sunt șansa României de dezvoltare și de bunăstare.
150 de milioane de euro, bugetul alocat pentru START-UP-urile pentru studenți în domenii competitive și inovative au fost deja aprobate de Guvern. Astfel, Executivul PNL încurajează spiritul antreprenorial și îi sprijină pe tinerii studenți să deschidă o afacere în domeniile cele mai moderne.
30 de milioane de euro au fost deja alocați de Guvern prin H.G pentru educația digitală a angajaților. Învățarea pe tot parcursul vieții și formarea profesională sunt elemente esențiale pentru o economie competitivă. Programul este la început, iar dacă va da rezultate Executivul este dispus să suplimenteze fondurile.
200 de milioane de euro, granturi pentru antreprenoriatul rural au fost deja alocate prin H.G. Guvernul liberal sprijină și antreprenorii din mediul rural care trebuie să aibă șansa să-și dezvolte afacerile. Investițiile în mediul rural pot însemna locuri de muncă pentru comunitate și implicit bunăstarea locuitorilor pe care guvernările anterioare i-au abandonat.
42 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, dintre care aproape jumătate (20 de milioane de euro) destinați românilor din diaspora au fost deja alocați, iar măsura urmează să fie operaționalizată ca urmare a emiterii ordinului de ministru. Agricultura este cu adevărat o șansă pentru redresarea economică a țării și chiar în vremuri de pandemie, s-a dovedit încă o dată cât de importanți sunt producătorii români și locali pentru societate și pentru economie. Tocmai de aceea, Guvernul PNL vine în sprijinul tinerilor care doresc să pună pe picioare o fermă sau un business în acest domeniu.
450 de milioane de lei/an, schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională, proiect de H.G aflat în dezbatere publică, pe care Guvernul îl va adopta în ședința din 31 iulie.
1,5 miliarde de lei/an, schema de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield), proiect de H.G aflat în dezbatere publică, pe care Guvernul îl va adopta în ședința din 31 iulie. Guvernul PNL a regândit această schemă de ajutor pentru investițiile green field pentru a stimula cât mai mult investițiile făcute la firul ierbii, fie de companii care vor să vină în România, fie de companii care sunt deja prezente aici, dar vor să dezvolte capacități noi de producție.
Am aprobat schema de garanții de stat pentru credite pentru companiile care nu sunt IMM-uri, prin Eximbank. Ordonanța de urgență aprobată în ultima ședință de Guvern prevede un plafon de 4 miliarde de lei, dar acesta va putea fi extins la 8 miliarde. Astfel, un procent de până la 80% dintr-un credit contractat va fi garantat de stat. Numărul estimat al beneficiarilor care pot avea acces la acest produs este de 600 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 580 de miliarde de lei și cu un număr de de 1,7 milioane salariați.
Un miliard de lei, plafonul din schema de garantare a creditului comercial. Memorandumul este în dezbatere publică și va fi adoptat în ședința de Guvern din 31 iulie.
1,5 miliarde de lei, plafonul din schema de garantare factoring și scontare, memorandum deja aprobat de Guvern. Măsura are ca scop crearea unui instrument de garantare a unor facilități de plată între comercianți. Mai exact, atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri și servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanțator către o bancă comercială și să ceară prin produsul factoring plata imediată a maximum 80% din factură până la plata acesteia către furnizor.
Finanțarea programului flexibil de muncă (Kurzarbeit) va fi aprobată în următoarea ședință de Guvern. Programul este finanțat prin SURE și avem posibilitatea să aplicăm până la o finanțare de maxim 5 miliarde de euro.
Avem de asemenea, în dezbatere publică, o ordonanță de urgență prin care se vor acorda bonificații pentru creșterea capitalizării companiilor prin reducerea impozitului pe profit pentru o creștere de 10%.
Tot în dezbatere publică avem și schema de susținere pentru sezonieri și zilieri cu obiectiv de adoptare în ședința din 31 iulie.
1,5 miliarde de lei, plafonul din programul de garantare leasing de echipamente și utilaje a fost deja aprobat prin ordonanță de urgență.
Guvernul PNL continuă măsurile care s-au dovedit extrem de eficiente în timpul stării de urgență, respectiv plata șomajului tehnic și sprijinul de 41,5% din salariul mediu brut pentru angajații care și-au reluat activitatea în cadrul companiei.
Este deja în vigoare ordonanța de urgență care oferă sprijin pentru angajarea tinerilor, a persoanelor de peste 50 de ani și a cetățenilor români întorși din diaspora.
Oferim sprijin pentru telemuncă, tichete de masă caldă pentru persoanele de peste 75 de ani și tichete pentru elevi din familii cu venituri mici pentru începerea școlii.
Avem în lucru și ordonanța de urgență pentru finanțarea extinderii rețelelor inteligente de gaze naturale pe care dorim să o adoptăm în următoarea ședință de Guvern.”