Laura Codruta Kovesi: „A trebuit sa muncesc mai mult decat barbatii pentru a dovedi ca si o femeie poate fi procuror”

Laura Codruta Kovesi este laudata de catre guverne straine datorita campaniilor anticoruptie, anchetand ministri si primari, devenind repede favorita Parlamentului European.

“Din poziția de șefă a DNA, agenția anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi a condus adevărate campanii anticoruție, anchetând miniștri și primari, și a devenit repede favorita Parlamentului European. Kovesi a avut susținerea multor guverne străine, nu însă și pe cel al guvernului propriu, care a făcut totul pentru a o împiedica să devină procuror-șef european”, scrie The Guardian.

Parchetul European sau EPPO (European Public Prosecutors Office), cu Kovesi la conducere, va deveni operațional până la sfârșitul acestui an, când va începe să investigheze marile cazuri de fraudă cu fonduri europene și TVA. Numai fraudele cu TVA ar aduce celor 27 de state din UE prejudicii estimate la 50 de miliarde de euro anual.

Kovesi va avea în subordine, în sediul de la Luxemburg, 22 de procurori, câte unul din fiecare stat care face parte din structura Parchetului European (nu toate statele din UE s-au alăturat EPPO, Ungaria, Polonia, Suedia, Irlanda și Danemarca au decis să nu se implice. Neparticiparea nu scutește însă aceste țări de anchete, procurorul-șef european declarând că instituția va investiga și cazurile de fraudă de pe teritoriul lor) și procurori delegați, care vor acționa direct în țările de origine, investigând cazurile de fraudă, dar raportând la sediul central, către procurorul-șef.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s