Primarul PNL, Alin Nica, primul care a adus in comuna sa proiecte in valoare de 28 milioane de euro.

Alin Nica este primarul comunei Dudestii Noi, o comuna aflata la 13 km de Timisoara. Acesta a reusit sa aduca in comuna sa aproximativ 50 de proiecte, in valoare de 28 de milioane de euro.
Informatii preluate de pe hotnews.ro, mai multe detalii mai jos:
„Dudeștii Noi este o comună aflată la 13 km de Timișoara și este prima din România care a accesat fonduri europene. Primarul, Alin Nica, a reușit să aducă în comuna sa aproximativ 50 de proiecte, în valoare de 28 de milioane de euro, fară să folosească niciun ban din credite, totul fiind realizat din conturile atrase, europene, nerambursabile sau din bugetul local. Acum, Alin Nica, expert în juriul care desemnează și monitorizează capitalele culturale europene, candidează la șefia Consiliului Județean Timiș și își dorește să facă din el un județ cu adevărat european. Primarul a discutat, într-un interviu acordat HotNews.ro, despre cum a transformat Dudeștii Noi într-o comuna europeană și care sunt planurile sale la CJ Timiș. “Primul proiect european l-am scris chiar eu. După ce am devenit cel mai tânăr primar din România, în 2004, m-am dus la un curs de scriere de proiecte europene. În 2004 bugetul comunei era de 500.000 de lei. Acum bugetul este de 2,5 milioane de euro”, a declarat Alin Nica.
Idei principale:
- Dudeștii Noi a fost remarcat ca o comună a premierelor. Ne-a plăcut întotdeauna să fim pionieri, întotdeauna să fim primii. Pe lângă proiectele și lucrurile pe care le-ați menționat, aș mai aminti faptul că am fost prima comună din județ care și-a închis groapa de gunoi. Pentru noi, ecologia și mediul sănătos reprezintă un standard, nu doar o țintă pe care suntem obligați s-o atingem de nevoie, ci suntem conștienți că acesta este un mod de viață sănătos.
- Toate proiectele majore însumate – sunt aproximativ 50 de proiecte – sunt în valoare de 28 de milioane de euro. Primul proiect european l-am scris chiar eu. După ce am devenit cel mai tânăr primar din România, în 2004, m-am dus la un curs de scriere de proiecte europene.
- Primul proiect a fost de informatizare a Primăriei. La momentul respectiv, adeverințele se scriau la mașină, nici nu se avea cunoștință de calculator. Dar, pe parcursul anilor, am atras lângă mine oameni care s-au specializat în fonduri europene, iar mai apoi firme de consultanță competente, atunci când m-a depășit volumul și anvergura proiectelor pe care noi le câștigaserăm.
- Prezența mea la Bruxelles m-a ajutat să văd exact cum funcționează acest mecanism european și ce așteptări au cei de la UE de la noi. În același timp, mandatul de reprezentare a României la Bruxelles a constituit pentru mine o responsabilitate, iar atunci când Comisia Europeană a hotărât să mă selecteze pe mine pentru a fi expert în juriul de experți care desemnează și monitorizează capitalele culturale europene a fost pentru mine o încununare a activității mele de la nivel european.
- Eu încă din 2004 m-am luptat cu anumite prejudecăți. Mai întâi că eram prea tânăr, mai apoi că nu aveam experiență, iar acum, chiar mă lupt cu o prejudecată cum că un primar de comună mică, deși comuna Dudeștii Noi e peste medie ca și populație și ca și mărime în județul Timiș. Un primar de comună mică… poate e pălăria prea mare pentru el să meargă și să aspire la o astfel de poziție la nivel județean. Cred că este o prejudecată pentru că am văzut la nivel micro ce doresc oamenii și lucrurile pe care ei le doresc la nivel micro, că vorbim de canalizare, de elemente de infrastructură, asfaltare de străzi sau iluminat public sau servicii publice de calitate, pot fi scalate foarte ușor la nivel macro.”