Zilele trecute SUA a avut o infrangere severa la ONU. Dar de castigat nu a castigat nimeni

Fotografie de Ricardo Esquivel pe Pexels.com

Mike Pompeo a declarat ca Organizatia Natiunilor Unite „a esuat azi in indeplinirea misiunii sale fundamentale”. Israel-Emirate a fost respinsa total de palestinieni.

Informatii preluate de pe adevarul.ro.

„Chiar neaşteptat de puţin: nici măcar n-a mai fost nevoie de un veto din partea Chinei sau Rusie pentru ca, ieri, să fie respins proiectul american de Rezoluţie în Consiliul de Securitate privind continuarea embargoului privind vânzarea de arme către Iran (care expiră în octombrie). Reprezentantul Indoneziei, ţara care prezidează acum această instanţă internaţională, a anunţat că în favoarea proiectului american de Rezoluţie nu au fost decât două voturi (SUA şi Republica Dominicană), Rusia şi China au votat împotrivă, iar reprezentanţii a alte 11 ţări s-au abţinut (printre acestea Franţa. Marea Britanie şi Germania, aliaţii majori ai SUA în NATO).

Reacţie imediată, foarte nervoasă, a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo care a declarat că Organizaţia Naţiunilor Unite „a eşuat azi în îndeplinirea misiunii sale fundamentale… Consiliul de Securitate a respins o Rezoluţie rezonabilă pentru prelungirea unui embargo privind armele destinate Iranului vechi de 13 ani şi astfel a deschis calea pentru ca acest stat principal susţinător al terorismului în lume, pentru prima oară după mai mult de un deceniu, să poată cumpăra şi vinde arme convenţionale fără restricţiile impuse de ONU”.

Israel-Emirate, respins total de palestinieni, de turci sau de iranieni, privit cu îndoială de pakistanezi, ar fi trebuit să trezească, alături de entuziasmul electoral în SUA, o dorinţă comună a statelor lumii de a aproba orice demers ulterior propus de Washington în regiune, adică unul chiar esenţial, cel împotriva Iranului. N-a ieşit şi asta este un semnal foarte semnificativ prind erodarea poziţiei americane cel puţin în forţa de vot pe care se poate baza la ONU în situaţii de criză.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s