Europarlamentarul Siegfried Muresan, a prezentat pe pagina de Facebook PNL proitectul de raport legislativ privind reabilitarea Romaniei cu finantarea de la Uniunea Europeana cu 672,5 miliarde de euro.

Siegfried Muresean, europarlamentar PNL si vicepresedinte al PPE: „Acest mecanim va finanta in urmatorii ani investitiile in infrastructura durabila si in sistemul de sanatate din Romania. Mecanismul va fi una dintre principalele surse de finantare pentru Planul de Investitii si Redresare al Romaniei”.

Informatii preluate de pe pagina de Facebook Partidul National Liberal, mai multe detalii mai jos:

„Acest mecanism va finanța în următorii ani investițiile în infrastructura durabilă și în sistemul de sănătate din România. Mecanismul va fi una dintre principalele surse de finanțare pentru Planul de Investiții și Redresare al României.

Mecanismul de Reziliență și Redresare a fost propus de Comisia Europeană în luna mai pentru a ajuta țările europene să-și finanțeze planurile naționale de redresare economică după criza generată de pandemia de COVID-19.

Este cel mai ambițios instrument de finanțare propus vreodată la nivelul Uniunii Europene, având o alocare de 672,5 miliarde de euro pentru următorii 4 ani.

Rolul nostru, al Parlamentului European, este să adoptăm baza legală a mecanismului, pentru ca acesta să intre în vigoare cât mai repede, iar statele membre să aibă acces la finanțare.Tocmai de aceea am finalizat zilele trecute proiectul de raport legislativ al mecanismului, unde prezentăm domeniile prioritare pe care țările europene le vor putea finanța prin acesta.

Parlamentul European susține volumul total al mecanismului și alocarea pe fiecare țară. Tot ce a fost obținut de președintele Klaus Iohannis în Consiliul European pentru România este susținut de Parlamentul European și nu va fi pus în discuție.

Am căzut de acord cu ceilalți colegi coraportori ca mecanismul să se axeze pe șase obiective generale:

1️⃣. tranziția spre o economie verde, 2️⃣. digitalizarea, 3️⃣. coeziunea socială, 4️⃣. competitivitatea economică, 5️⃣. întărirea capacității administrative și 6️⃣. politicile pentru tineri.

Pornind de la aceste obiective generale, proiectul de raport cuprinde mai multe domenii și politici prioritate de finanțare care sunt foarte importante pentru România, precum infrastructura, sistemul de sănătate, educația, combaterea sărăciei, tranziția spre o economie verde sau digitalizarea administrativă.

Țara noastră și celelalte state membre vor beneficia în următoarele luni de sprijin tehnic din partea Comisiei Europene pentru ca planurile naționale de investiții să fie pe deplin compatibile și din punct de vedere tehnic cu mecanismul de redresare. Proiectul de raport mai prevede patru lucruri foarte importante:

1️⃣ În primul rând, cerem ca prefinanțarea, adică avansul pe care țările europene îl vor primi din fondurile nerambursabile cuprinse în acest mecanism, să crească la 20% din suma totală nerambursabilă, față de 10% cât a fost propus inițială. Este vital ca acest avans să fie cât mai mare astfel încât să punem la dispoziția țărilor europene, care se confruntă cu lipsă de fonduri, cât mai repede resurse suficiente pentru începerea investițiilor din planurile de redresare.

2️⃣ În al doilea rând, propunem ca țările europene să poată deconta din fondurile acestui mecanism și cheltuielile cu măsurile de redresare economică implementate deja anul acesta, începând cu data de 1 februarie 2020, în contextul crizei COVID-19, și care respectă criteriile stabilite în mecanism. Spre exemplu, este foarte posibil ca măsurile luate pentru consolidarea sistemului medical de către Guvernul României să fie eligibile pentru decontarea din acest mecanism.

3️⃣ De asemenea, proiectul de raport prevede că mecanismul nu va putea finanța proiecte care fac parte din planurile strategice ale țărilor din afara Uniunii Europene și care afectează din punct de vedere strategic sau economic Uniunea Europeană. Nu vrem ca la fondurile din acest mecanism să aibă acces țări terțe care vor să profite de situația economică actuală a Uniunii.

4️⃣ Nu în ultimul rând, am insistat ca fondurile europene alocate prin acest mecanism să fie condiționate de respectarea statului de drept. Orice guvern din Uniunea Europeană care va ataca statul de drept și valorile democratice europene trebuie să știe că va avea fondurile europene suspendate.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s