Doua tari membre NATO, in largul Marii Mediterane, la un pas de Razboi. Grecia si Turcia au ajuns la o relatie dificila.

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Claudiu Degeratu, expert in securitate internationala: „Cu cat cresc sansele de noi sanctiuni europene impotriva Turciei, cu atat cresc si sansele pentru atacuri si provocari”.

Informatii preluate de pe digi24.ro, mai multe detalii mai jos:

„Două țări membre NATO se joacă, în aceste zile, cu focul, în largul Mării Mediterane. Amplificarea tensiunilor dintre Grecia și Turcia, apărute pe fondul ultimelor dispute economice din Mediterana de Est, a adus relațiile, și așa dificile, dintre cele două țări în pragul unui nou „minim istoric”. Varianta unei confruntări militare între cele două state NATO, oricât de bizar ar suna, devine, cel puțin pentru moment, un scenariu care nu mai poate fi cu desăvârșire ignorat. Deși este încă extrem de puțin probabil să vedem un conflict militar clasic, deschis, cu flote navale angajate total una împotriva celeilalte, Turcia ar putea declanșa „atacuri și provocări”, mai ales dacă Uniunea Europeană e decisă să impună sancțiuni economice Ankarei.

„Cu cât cresc șansele de noi sanctiuni europene împotriva Turciei, cu atât cresc și șansele pentru atacuri și provocări”, a declarat, pentru Digi24.ro, Claudiu Degeratu, expert în securitate internațională, NATO, UE, apărare și studii strategice.

Președintele turc Recep Erdogan ar putea, astfel, să apeleze la întregul arsenal al unui război „hibrid” în regiunea Mediteranei de Est, ca singură modalitate de a atenua mediatic posibilele sancțiuni.

„Turcia va folosi o criză navală, arestări de nave, șicane în apele internaționale, migranți trimiși spre insulele grecești, măsuri împotriva vaselor sub pavilioane europene sau sechestrări imediat ce vor fi anunțate sancțiunile europene împotriva Ankarei”, a apreciat analistul militar Degeratu.

Cum s-a ajuns aici

Miza de această dată, deși veche de când lumea (accesul la resurse) este una extrem de delicată, multiplicată de actualul context mondial (pandemie), la care se adaugă bonusul crizei economice mondiale care nu va ierta pe nimeni.

Recent, guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo.

Doar că elenii susțin că regiunea respectivă aparține Zonei Economice Exclusive a Greciei, chiar dacă, din punct de vedere geografic, insula se află la 2 kilometri de largul coastelor turcești.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s