Benedek Istvan, medicul care a realizat primul transplant de maduva din Romania, a incetat din viata dupa infectarea cu COVID-19.

Poza preluata de pe szekelyhon.ro

Benedek Istvan, a fost rapus de coronavirus, pe care l-a contract in sectia clinica de Hematologie a Spitalului de Urgenta din Targu Mures. De-a lungul carierei, a realizat numeroase premiere nationale in domeniul care l-a facut celebru.

Informatii preluate de pe gandul.ro, mai multe detalii mai jos:

„Benedek Istvan, medicul care a realizat primul transplant de măduvă din România, a încetat din viață. Acesta a fost răpus de coronavirus, pe care l-a contractat în secția clinică de Hematologie a Spitalului de Urgență din Târgu Mureș. De-a lungul carierei, a realizat numeroase premiere naționale în domeniul care l-a făcut celebru.

În luna august, la secția clinică de Hematologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, au apărut primele cazuri de coronavirus. 11 cadre medicale, printre care și Benedek Istvan, au fost testate pozitiv. Ulterior, reputatul doctor a fost internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş pentru tratament.

Din păcate, Benedek Istvan, care în octombrie ar fi împlinit 72 de ani, a murit în cursul zilei de marți, iar tristul anunț a fost făcut chiar de conducerea spitalului.

În septembrie 2001, Benedek Istvan a efectuat primul transplant de măduvă din România. Apoi, în 2003 a realizat primele transplanturi la bolnavi cu leucemie acută. De-a lungul carierei, are în CV mai multe premiere naționale în domeniul medical.

În 2001 era deja șef al Secţiei Clinice de Hematologie a Spitalului de Urgenţă Mureş, iar sub conducerea lui a fost înființat Compartimentul de Transplant Medular, unde s-au realizat intervenții de transplant autolog și alogen pentru leucemii acute, boala Hodgkin, mielom multiplu, limfom malign non-Hodgkin, scleroză multiplă ,leucemie limfatică cronică, boli autoimune și leucemie granulocitară cronică.

În august 2013, Benedek Istvan a efectuat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit. În 1999, reputatul medic a contribuit decisiv la ridicarea Centrului de Transplant de măduvă din Târgu Mureș.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s